Nyheter

Heta foppatofflor – För heta…

Posted On juli 31, 2014 at 8:54 f m by / No Comments

Sommar betyder sol, bad och värme. Dessutom plockar många fram sina foppatofflor eftersom de är så betydligt mer luftiga än vanliga skor. Men som alltid kan det bli för mycket av det goda.  Sveriges Radio rapporterade  i slutet av Juli om tvååriga Hugo som fick brännskador av sina tofflor.

Familjen hade varit på stranden en hel dag och tofflorna hade då stått i solen medan familjen solade, badade och hade det riktigt skönt. När det var dags att åka mot hemmet tog Hugo på sig sina skor och traskade iväg till bilen. Men det ingen i familjen hade tänkt på var att foppa-tofflorna hade värmts upp så pass mycket i solen att de var rent olämpliga att ha på sig. På kvällen började Hugo klaga över att han hade ont under fötterna och när de åkte till hälsocentralen dagen efter sa läkaren direkt att det var en brännskada.

Varför kände inte Hugo det direkt? En brännskada förknippas ofta med en hög kortvarig värme. Men precis som när man solar kan det vara varmt och skönt och ändå ge brännskada. Detta om man utsätter huden för värme under en längre period. Toffeln sitter tätt mot foten, vilket ofta är en fördel, men i detta fall alstrade den sådan värme att en värmeskada uppstod.

foppatoffla plasttofflaNär företaget CROCS fick höra om detta tog de kontakt med familjen för att se om det var deras tofflor som var orsaken till brännskadan. Det var det inte utan dessa var så kallade kopior som var köpta på en marknad. Om detta bevisar att man ska hålla sig till originalet eller inte låter vi vara osagt. Än så länge har nämligen inte CROCS genomfört några tester angående just hur de reagerar vid stark sol.

Förresten – Nu har även utbudet på denna sida utökats. På sommaren är det tofflorna som är populärast men när hösten kommer är det crocs stövlar som ska köpas in. Dessa stövlar har fått ”Bäst i Test” näst Testfakta testade en rad olika gummistövlar. De fick bättre betyg än många andra modeller på flera punkter. Inte minst hållbarhet – vilket kanske är det viktigaste på vattentäta kläder. Läs mer om dem här.

crocs stövlar