Nyheter

Running With Crocs

Posted On april 7, 2014 at 2:43 f m by / Kommentarer inaktiverade för Running With Crocs

foppatofflorBMP De flesta har sina foppatofflor till antingen fritidssko eller som arbetssko. Det är få som tänker på den som en sportsko att motionera i. Men det finns faktiskt de som använder tofflan som en joggingsko. Och inte bara det – vissa springer till och med maratonlopp i crocstofflan.

 Peter Lembke är mannen som blivit känd just för detta. Allt började 2007 då han var i Pucket för att springa maran. I Asien säljs det kopior av den äkta Crocstofflan överallt och Peter hade snart ett par i sina ägor. Betydligt bättre än flip-floptofflan tyckte han att de var så han använde dem på stranden och snart var de på hela dagarna. Men är man fast i löpningen så är man. Peter sprang kortare sträcker på dagarna och insåg snart att de tofflor han spontant köpt in faktiskt var riktigt sköna. De fick ett träningspass på sig att bevisa sin styrka – och sen var han fast. 

Idag har han ett större utbud av dessa tofflor eftersom han springer flera lopp per år med foppatofflor. Vad ser han då som fördelar och nackdelar?

 Fördelar:

  • Extremt snabbtorkande. Har man bråttom kan man bara torka av dem med lite papper eller en handduk.
  • De är lätta. Väg ett par foppatofflor och försök därefter hitta en löparsko med lika liten vikt…
  • Extremt bra stötupptagning. Originaltofflorna är tillverkad av ett patenterat material som skapar den karakteristiska stunsen. Dessutom är stötupptagningen fördelad över hela foten.
  • Ingen hälkappa. Hälkappan kan upplevas irriterande under längre löpturer. Här finns den inte ens.

Nackdelar:

  • Öppen för stenar. En av de stora skillnaderna mellan dessa tofflor och klassiska skor är att ”Foppan” är så öppen. Det kommer betydligt lättare in småsten. Visserligen åker de lätt ut igen också men det räcker med en sten i skon för att det ska vara obekvämt.
  • Passar inte för terränglöpning. Då sulan är mjuk så känns stora vassa stenar igenom. Det kan till och med göra rejält ont om man kliver på något stort och vasst.