Nyheter

Böter på grund av falska foppatofflor

Posted On september 23, 2013 at 6:54 f m by / Kommentarer inaktiverade för Böter på grund av falska foppatofflor

Att sälja plasttofflor som liknar originalen d.v.s. de från Crocs är inte olagligt. Däremot finns det en hårfin gräns hur mycket de får likna de ursprungliga foppatofflorna. Det amerikanska företaget har nämligen patent på mönstret.  Av den anledningen säljer många skoföretag plasttofflor med ett annat mönster. Men för att få sälja originalen måste man alltså ha tillstånd från tillverkaren dvs Crocs Inc. Det var detta som ett stockholmsföretag. E.M.T Trading inte hade.  Trots det valde de att sälja Crocstofflor (eller mycket lika kopior) under två år.

Det blev en rättslig fråga och tingsrätten i Stockholm har nu tilldömt företaget att betala 1,5 miljoner i skadestånd. Man grundar denna summa på missade intäkter och försämrad goodwill hos Crocs.

Crocs Inc ville från början även att E.M.T skulle beläggas med yrkesförbud då de ansåg att risken för att de skulle göra samma brott igen var överhängande. Men detta krav lade de ner under processens gång och de var nöjda med det vite som E.M.T fick.

Någon som kunde representera E.M.T var inte med på tingsrättes förhandlingar så de nyheter som kommit från domstolssalarna har inte kunnat visa något på hur de själva ställer sig i frågan.

Äkta eller kopia foppatoffla?

crocstofflorI detta fall har troligtvis E.M. T importerat äkta foppatofflor själv utan att haft rättighet till det. De som köpt tofflor hos dem har till största sannolikhet fått äkta. Men hur vet man vilka som är äkta och inte?

För det första kan man leta efter ett märke med en krokodil på. Det är företagsmärken för Crocs vilket betyder att tofflorna håller den höga kvalité som efterfrågas av många. För det andra är mönstret på sulan unikt. Det är kanske svårt att veta hur det ska se ut men har du en originaltoffla så jämför mot den.

Det tredje är svikten. Crocstofflor är tillverkade av ett patenterat material som gör att tofflan få den unika stuns som karakteriserar den och som gjort så populär.

Vilka crocstoffla passar dig? Välj här